Waarom suikervrij?
Suiker… we worden er continu door verleid en het zit ook nog eens ‘verstopt’ in een groot deel van de producten die we dagelijks eten en drinken.
Een middagje winkelen, met een knorrende maag op de trein wachten of rond etenstijd bij de supermarktkassa geconfronteerd worden met een rek vol chocoladerepen. Weerstand bieden aan ongezonde verleidingen vereist een enorme zelfdiscipline.
“Het is niet zo vreemd dat veel mensen zeggen dat ze verslaafd zijn aan suiker. Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen de reacties die drugs en suiker in onze hersenen oproepen”
Hoe werkt het: zoet en dopamine
Iedere keer wanneer je iets doet wat volgens je hersenen een beloning verdient, maakt je lichaam dopamine aan. Dopamine is een stof die het beloningscentrum in je brein activeert, wat je een prettig gevoel geeft. Je hersenen vinden voeding dat energie levert, zoals suiker, erg prettig. Wanneer je een zoete snack eet geven je hersenen daarom dopamine af. Van je hersenen krijg je dan dus een kleine beloning wat ervoor zorgt dat de behoefte naar zoet groeit.
Veelvoorkomende klachten
Uiteindelijk krijg je te maken met verschillende klachten zoals;
- Je hebt altijd trek in zoetigheid, bent de hele dag met eten bezig
- 1 stukje chocolade wordt standaard de hele reep
- Je last van stemmingswisselingen gedurende de dag hebt
- Je energielevel de hele dag op en neer gaat
- Je hebt regelmatig een zere, opgeblazen buik na het eten van suiker
- Je begint vet rond je buik op te slaan en je oude kleding past niet meer
- Veel huidklachten zoals acne of eczeem