DAG 24

Vandaag vertel ik je iets meer over de invloed van slaap op jouw staat van zijn. Slaap heeft namelijk zo veel invloed op zoveel processen in ons lichaam en als je dat gaat begrijpen, dan kun je ook meer acceptatie vinden op de dagen dat het niet zo meezit.

Welkom op deze woensdagochtend, dag 24 in de Suiker de Baas challenge en we zijn inmiddels halverwege week 4.  

Vandaag gaan we inzoomen op deze ene factor welke een hele belangrijke rol speelt in onze voedingskeuzes, namelijk slapen.

Slapen is zo’n belangrijk onderdeel van ons, van onze dag, van onze routine en van de kwaliteit van ons leven.  Slapen zorgt ervoor dat jij uitgerust bent, dat je opgeladen bent, dat een heel aantal processen in jouw lichaam kunnen herstellen en eigenlijk weer met een schone en frisse lei een nieuwe dag tegemoet kunnen gaan.

Op het moment dat jij merkt dat je te weinig slaapt of te kort slaapt. Dan kan dat al direct zijn uitwerking hebben op de dag die daarop volgt.  Dat merk je vaak enerzijds aan concentratiestoornissen en dat je minder gefocust kunt zijn.  Dat je minder lang de focus op iets kunt houden.  Dat je snel afgeleid bent, dat je misschien wat sneller verveeld bent.  Dat je veel nodig hebt om geprikkeld en gestimuleerd te blijven worden.

Maar wat nog wel belangrijker en interessanter is, vaak heb je veel meer honger op die dag en een grotere behoefte aan suikers. Dat is op twee manieren te verklaren, die behoefte aan suikers is te verklaren door het feit dat je eigenlijk energie tekort komt op die dag.  Je lichaam merkt dat er meer vermoeidheid is, dat je niet volledig goed hersteld bent.  Dat je niet met een volle batterij de dag bent begonnen en doordat het dus vermoeidheid ervaart, vraagt het eigenlijk om meer energie. 

Producten waar energie in zit zijn producten met koolhydraten  / suikers. Dus waar geeft je lijf het signaal vooraf? Dat het die producten nodig heeft.  Dat wil helemaal niet zeggen dat je die dag veel meer activiteiten aan het doen bent. Of dat je verbranding die dag zoveel hoger ligt.  Nee, dat heeft alles te maken met dat jij een te korte nacht hebt gehad, waardoor het lichaam daar eigenlijk voor wil compenseren.  Het laat jou meer eten en dat wordt ook nog eens gestimuleerd door het feit dat bepaalde verzadigingshormonen in de nacht niet goed herstelt zijn.  

Als je denkt hoe kan dat nu? Gisteren ging zo goed en vandaag ben ik ineens weer zo een soort van rupsje nooit genoeg die maar niet kan stoppen met eten. 

Dat heeft dus alles te maken met de hoeveelheid slaap die je de avond daarvoor hebt gehad.  Als je weet dat je een slechte nacht hebt gehad, wees dan ook wat milder naar jezelf.  Ga die avond vroeg naar bed en gun je lichaam weer herstel.  Ik zeg dit ook met het oog op de toekomst.  Goed voor jezelf te zorgen en jezelf voldoende nachtrust gunnen is dus erg belangrijk.  

Laat deze mail je weer helpen naar nog meer kennis en bewustwording. Bovenal: heb een fijne dag!